0887 078927 / 0888 604845 darita.ds@gmail.com

ГОДИШНА ИЗЛОЖБА НА ТВОРЧЕСКО СТУДИО ,,ДАРИТА“ 1-ви-30 юни 2018

ГОДИШНА ИЗЛОЖБА НА ТВОРЧЕСКО СТУДИО ,,ДАРИТА“ 1-ви-30 юни 2018

На 1-ви юни, деня на детето Филиал “Студентски” на Столична библиотека  отново отвори врати, през които се влиза в детските вълшебни художествени пространства. На всяко дете, посещаващо студиото, през  учебната година 2017 – 2018 бяха връчени артистични дипломи.

Изложбата се превърна в истински празник на детското творчество! Освен многообразието от графични, живописни и скулптурни етюди, работени през цялата учебна година, този път децата подготвиха и два специални проекта, с които впечатлиха гостите на откриването.
Единият, наречен „РИБИ БЕЗ КРАЙ“ е вдъхновен от творчеството на холандския художник М.К. Ешер и представлява композиция от 20 отделни детски рисунки с размер 35х50 см всяка, изградени на базата на един-единствен геометричен елемент с форма на риба. Композицията, макар и внушителна като размери е ограничена до 250х140 см, но практически може да бъде продължена във всички посоки до…безкрай. Тя отразява от една страна европейските ценности за разнообразие и уникалност в единството и обединението, и от друга е израз на неограничените възможности на детското творчество.
Другият проект е вдъхновен от творчеството на американския художник, едно от лицата на Поп-Арт изкуството Анди Уорхоу и представлява композиция с размер 140х150 см, съставена от портрети на 11 котки и 1 куче в техника, имитираща ситопечат и характерна за стила поп арт.
Като акцент в изложбата могат да се възприемат и авторските монограми на децата, създадени през месеца на буквите като първи артистични подписи-рисунки на кирилица, латиница и глаголица!
Като израз на благодарност към домакините на изложбата – Филиал Студентски на Столична библиотека, в лицето на г-жа Здравка Шейретова и нейните колеги, организирахме безплатен уъркшоп на 02 юни, който беше предназначен най-вече за малките читатели на библиотеката. На него децата създадоха уникални многофункционални книгоразделители, които освен за отбелязване на страниците, могат да служат още и за тефтерче за записки, и за ветрило в летните горещни!

На изложбата присъстваха и двете основни преподавателки в студиото: ас. д-р Захарина Петрова, преподавател в НБУ и НХА по шрифт, калиграфия и графичен дизайн и Ваня Вълкова медиен художник, графичен дизайнер и скулптор, в момента Магистър по ,,Педагогика и семиотика на изобразителното изкуство“ към СУ ,,Сф. Климент Охридски“. Третият преподавател в студиото Ита Проданова в момента изучава продуктов дизайн в програма по Еразъм към Баухаус, Ваймар.

Пожелаваме на всички деца весела ваканция, а за тези, които искат да рисуват и през лятото организираме ЛЯТНА РИСУВАЛНЯ, която стартира от

05. 06. 2018 г. Подробности очаквайте скоро!

 

 

 

Изпращане на коментар